Stockholm Stories böcker

Nyfiken på Stockholm? Här de böcker vi publicerar på eget förlag. 

Fotspår – Sju stadsvandringar i farfarsfars Stockholm på 1800-talet

Carl Gustaf föds 1843 på Apelbergsgatan. Fadern är okänd och han växer upp med modern i kvarteren runt Hötorget på Norrmalm. Vid sex års ålder blir han föräldralös och lämnas in på Allmänna Barnhuset. Därifrån skickas han till ett fosterhem i Småland. Hösten 1860 tar han sig tillbaka till Stockholm, fast besluten att studera. Allt han har med sig är lite besparingar och hans få ägodelar ryms i den ränsel han bär på ryggen.

Att farfarsfars nedtecknade minnen från barndomen och ungdomstiden i Stockholm skulle bli en bok var något jag länge gick och funderade på. Men vilken sorts bok tog det ett tag att komma fram till. Alla de platser han berättade om i sina anteckningar gjorde mig nyfiken och jag bestämde mig för att kartlägga dem och skapa ett antal stadsvandringar.

Sju stadsvandringar i fyra stadsdelar:

Platserna som farfarsfar nämnde i sina anteckningar ligger till grund för de olika promenaderna: 

  1. Stadsvandring Johannes (1843-1849)
  2. Stadsvandring Hötorget (1843-1849, 1861-1869)
  3. Stadsvandring Barnhuset (1849-1851)
  4. Stadsvandring Riddarhustorget (1860-1861)
  5. Stadsvandring Mariatorget (1860-1861)
  6. Stadsvandring Kungsklippan (1862)
  7. Stadsvandring Bondegatan (1849, 1860-1870)

Artiklar, recensioner, intervjuer och annat kul 

Släkthistoria nr 6/2020 

För tidningen Släkthistoria har jag skrivit en artikel som berättar om arbetet med boken Fotspår. Det började med att jag hittade minnesanteckningar som min farfarsfar lämnat efter sig. Med dem i handen började jag promenera runt i stan för att söka upp de platser han nämner. Samtidigt försökte jag ta reda på så mycket som möjligt om hans liv genom att leta efter uppgifter, foton och kartor i olika arkiv. Det är 100 år mellan händelserna under 1860-talet och min egen barndom på 1960-talet. Tänk vad staden har förändrats! 

AnRopet nr 1/2020

Medlemsbladet för StorStockholms Släktforskarförening (SSSF) är alltid intressant att läsa med mycket matnyttig information. Numret av AnRopet 1/2020 inleds med en helt ny artikelserie under vinjetten ”Mini-intervjun” där personer intervjuas om sitt släktforskningsarbete.

Det var roligt att få inbjudan att vara först ut i den nya artikelserien och få berätta om mina böcker – Musikantdiggarna och Fotspår – samt om mina stadsvandringar och hur jag delvis bygger dem på min egen släktforskning. För mig är ju kopplingen till mina egna släktingar så tydlig när jag rör mig i stan. Här har många av dem bott, arbetat och roat sig under 180 år.

 

Ledungen nr 3-4/2019

Som stockholmska med många stockholmare i släkten ser jag mig som hembygdsforskare  i mitt arbete med att arrangera stadsvandringar. Det är framför allt vardagslivet förr som intresserar mig. Mina släktingar finns alltid med på promenaderna och att ha fått dyka ner i min farfarsfars liv för mer än 150 år sedan har varit både roligt, spännande och mycket lärorikt. Att recensenten särskilt har uppskattat att han har fått ge röst åt vandringarna gör mig extra glad.

 

Dagens Nyheter Kultur 190627

Intervju om arbetet med boken i tidningen Släkthistoria nr 11/2019 . Boken är ett bra exempel på hur man kan ta tillvara på allt det man kan få fram i sin släktforskning. Att få lära sig mer om hur ens släktingar levde och kanske även kunna besöka de platser där de bodde och arbetade är vansinnigt spännande. Hoppas att det kan inspirera andra!

Fotspår finns hos anrika S:t Pauls Bok & Papper vid Mariatorget som öppnade redan 1888.
Fotspår finns hos Hedengrens vid Stureplan, en bokhandel med anor ända från 1897.
Här på hyllan i Stadsmuseets butik är Fotspår i fint sällskap bland annan Stockholmiana.