Det är söndagen den 3 september 1967 och med Dagen H har Sverige lagt om till högertrafik. Under helgen har fotgängarna kunnat röra sig fritt i stan men klockan 15 släpps trafiken på igen och alla bilister som vill öva högerkörning bildar långa bilköer in till stan.

”Allt blir så tokigt”, suckar en kvinna under Svampen till en reporter på Dagens Nyheter.

Här på Stureplan har spårvagnstrafiken alltid varit livlig och resenärerna kan behöva ett regnskydd. Ett sådant har skapats 30 år tidigare av arkitekt Holger Blom, Stockholms blivande stadsträdgårdsmästare.

Hans  ”betongparaply” invigs den 20 november 1937.  Kåsören Erik Zetterström, signaturen Kar De Mumma, på Svenska Dagbladet tycker att regnskyddet borde ha ett namn och utlyste en tävling där över 200 personer föreslår ”Svampen”. Något pris utdelas aldrig men namnet fastnar snabbt.

Med trafikomläggningen 1967 försvinner spårvagnarna, bussarna får nya hållplatser och Stureplan har spelat ut sin roll som ett nav för kollektivtrafiken. Men Svampen fortsätter att vara en populär mötesplats. Att  ”ses vid Svampen” är sedan länge ett begrepp bland stockholmarna.

Dagens Nyheter 16 dec 1989

Tjugo år senare, när regnskyddet har hunnit fylla 50 år, är betongen så nersliten att Svampen rivs 1988. Pprotesterna låter inte vänta på sig och när nya planer läggs fram för att skapa flera torgområden på Stureplan finns Svampen med. När det nya regnskyddet invigs 1989 har det flyttats tre meter och målats i en duvblå färgton. Och vi fortsätter att ses vid Svampen – oavsett väderlek!

Den 20 november 2027 firar Svampen hela 90 år som idé om en mötesplats. Vi ses där och firar!