Salviigränd i Gamla stan är döpt efter riksrådet och diplomaten Johan Adler Salvius som ägde flera tomter i kvarteret Cephalus på 1600-talet. Klädeskramhandlaren Wilhelm Schvardz var en välbärgad ungkarl som umgicks i Stockholms högre societet. Efter sin fars död 1772 ärvde han en fastighet på Salviigränd 1 och 1790 köpte han grannfastigheten på Salviigränd 3. Några år senare skapades Masreliuz-rummen.

En framstående hyresgäst flyttar in

Själv bodde Wilhelm Schvardz i en paradvåning som bestod av en salong, en matsal och ett sovrum, två trappor upp på Salviigränd 1. Efter moderns död övertog han hennes våning i huset och beslöt sig för att hyra ut sin egen. Hyresgästen var Carl Fredrik von Schulzenheim, framstående läkare och kirurg på Serafimerlasarettet. Som kunglig livmedikus behövde han en ståndsmässig våning i närheten av slottet där han kunde ta emot sina förnäma patienter.

Masreliez-rummen skapas

Louis Masreliez

Louis Masreliez

Paradvåningen på Salviigränd 1 behövde renoveras och 1791 anlitades den framstående inredningsarkitekten Louis Masreliez. Under sina år på kontinenten hade han umgåtts med Europas främsta konstnärer inom nyklassicismen. I Sverige var han ledande inom utformandet av den sengustavianska stilen och hade nyligen avslutat arbetet med inredningen av Gustav III:s paviljong i Haga. Renoveringsarbetet tog två år och Masreliez skapade en paradvåning med påkostade detaljer som joniska pilastrar, dörrfriser med oljemålningar och dörrspeglar med olympiska gudar.

 

 

 

 

Ett kärleksbarn föds i paradvåningen

Emelie Högqvist

Wilhelm Schvardz sålde fastigheterna på Salviigränd 1822 och en senare hyresgäst i Masreliez-rummen var Emilie Högqvist, en av Stockholms mest anlitade och högst betalda skådespelerskor. Älskarna stod på rad, en av dem var den engelske legationssekreteraren John Bloomfield och 1833 föddes deras dotter Teckla i paradvåningen. Idag är kanske Emilie Högqvist mest känd för sin kärleksaffär med kronprins Oscar som resulterade i de två utomäktenskapliga sönerna Hjalmar och Max, födda 1839 respektive 1840. Relationen var känd av samtiden och de kallades skämtsamt ”prinsarna av Lappland”. Barnen skickades till Hamburg och de fyra sista åren av sitt liv vistades Emiilie Högqvist utomlands för sin lungsot. Hon avled i Italien 1846.

 

 

 

Hôtel Östergötland var mycket populärt

Salvii gränd (Stadsmuseet)

Krogverksamheten i fastigheten på Salviigränd 1-3 drog igång 1764 och drevs sedan under olika namn. Vinskänken Alexander Rosengren tog över 1851 och femton år senare hade krognamnet ändrats till Rosengrens källare som tillsammans med det senare namnet Hôtel Östergötland var ett mycket populärt ställe.

När restauratör Agnar Meurling tog över restaurangverksamheten 1920 lät han renovera Masreliez-rummen så att de återfick sin 1700-talsprägel. De användes som festvåning för mindre sällskap och här har såväl Prins Eugen som statsminister Per Albin Hansson tagit emot gäster. Vid nybygget av kanslihusannexet på 1940-talet revs flera fastigheter i kvarteret. Fastigheten på Salviigränd 1 köptes 1949 av försäkringsbolaget Skandia och den ägdes senare av Svenska Akademien. Idag ägs hela kvarteret Cephalus av Riksdagsförvaltningen.

Inlägget publicerades första gången 2014 och har sedan dess uppdaterats.