Gå en personlig stadsvandring i Stockholms olika stadsdelar

Året runt arrangerar jag personliga stadsvandringar i Stockholms olika stadsdelar. Det genomgående temat är vardagsliv, arbetsliv och nöjesliv samt stadens utveckling genom tiderna. Ämnen som engagerar och roar oss alla. Därför passar en stadsvandring lika bra som företagsaktivitet som när man vill hitta på något kul tillsammans med släkt och vänner.

Som stockholmska i fjärde generationen har jag forskat i min hembygd i mer än 30 år. Det jag berättar om under mina stadsvandringar i Stockholms olika stadsdelar är sådant som har fångat mitt intresse genom åren och som jag gärna delar med mig av.

Under promenaden tittar vi närmare på staden ur dåtida stockholmares perspektiv. Hur bodde, levde, arbetade och roade vi oss förr? Hur har Stockholm förändrats genom historien och varför ser stan ut som den gör? Mina stadsvandringar är pratglada tillställningar där vi delar erfarenheter och upptäckter med varandra.

Facebook kan du se bilder och lämna en kommentar efter promenaden. 

Upplägg och kostnad

Gruppen (familj, förening eller företag) består av ert eget sällskap och ni väljer stadsdel, dag och tid för stadsvandringen. Vi kommer överens om samlingsplats och jag lägger upp en lämplig sträcka. Vill ni avsluta promenaden med en måltid kan vi sätta punkt i närheten av restaurangen. Under mina stadsvandringar uppstår ofta trevlig dialog mellan deltagarna där vi delar minnen, erfarneheter och intryck. Jag använder bärbar mikrofon med högtalare så att alla hör bra.

Boka stadsvandring för en egen grupp: En stadsvandring (ca 2 tim) kan förbokas av en grupp (max 20 personer) och kostar från 2 000 kr (familj), från 3 000 kr (förening) och från 5 000 kr (företag) beroende på upplägg. Moms med 25 % tillkommer. För större grupper, särskilda önskemål och skräddarsytt innehåll lämnas offert. Aktiviteten faktureras med 15 dagars betalningsvillkor. Se regler för avbokning.

Vilken av Stockholms stadsdelar är ni mest nyfikna på? 

Gamla stan – Den mysiga stadsdelen
Det var här på Stadsholmen allt en gång började. De små öarna vid Mälarens mynning hade ett strategiskt läge och från 1250-talet började en stad snabbt att växa fram.

Kungsholmen – Den mäktiga stadsdelen
Hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och innovationernas ö. Stora delar av stadsdelen var ännu på 1900-talet inte bebyggda. Kungsholmen var länge en utkant av staden.

Norrmalm – Den livliga stadsdelen
Redan på 1400-talet anlade hovet en kunglig trädgård på Norrmalm. Vid Hötorget samlades bönderna för att sälja sina varor. På Kungsgatan restes norra Europas första skyskrapor.

 

Södermalm – Den charmiga stadsdelen
Idag sprider träkåkarna en idyllisk stämning. Livet förr uppe på söders höjder var tufft. Men det bjöds även på glada skratt på nöjesställen som Södra Teatern och Mosebacke Etablissement.

Vasastan – Den moderna stadsdelen
Stans yngsta och modernaste stadsdel. Här har man mätt temperaturen sedan 1756. Här föddes Pippi Långstrump. Och Gunnar Asplunds magnifika stadsbibliotek beundras av hela världen.

Östermalm – Den pampiga stadsdelen
Från små medeltida byar till stans bredaste avenyer. Långt in på 1800-talet var Ladugårdslandet en fattig stadsdel. Men här och där runt Östermalmstorg dröjer sig en känsla av äldre tider kvar.

Det här är min stad. Mitt Stockholm.

Kanske är du också nyfiken på hur det var att leva här i Stockholm förr i tiden? Under mer än 30 år har jag forskat i min hembygd. Som stockholmska i fjärde generationen har jag spårat mina släktingar till de olika stadsdelarna.

Verktygsfräsare, öltapperska, inredningsarkitekt, telefonist, comptometeroperatris, kock, snickare, piga, krögare, gjutare, skjortsömmerska, djonkimportör, stalldräng, trikåstickerska, präst, festfixare, bryggeriarbetare, klubbägare, slaggdräng, torgmånglerska, tulluppsyningsman, målare, gjutare och nattklubbsdrottning. Det är några av alla de olika yrken mina släktingar i Stockholm har haft genom åren.

Under mina personliga stadsvandringar följer jag i deras fotspår och berättar om hur vi stockholmare har levt, bott, arbetat och roat oss genom tiderna. Tanken är att vi som är nyfikna på Stockholm ska träffas och upptäcka staden tillsammans. Häng med en nollåtta ut på stan!

Maria Lindberg Howard
Mobil: 0708-85 05 28
Mejl: maria (at) stockholmstories.se